Baitrunner

Baitrunnerhjul har opnået stor popularitet i Europa, men inden vi går i gang med at forklare, hvad et baitrunnerhjul er, skal en anden ting på plads; “baitrunner” er en speciel form for hjul, der blev patenteret af Shimano – kendt for cykelbremser og andre cykeldele – i 1987.

Det er kun Shimano, der må kalde deres hjul for baitrunnerhjul. Alle andre producenter må bruge udtrykket “frispolehjul” i stedet for om samme typer af fiskehjul.

Hvad kan et baitrunnerhjul?

De fleste fastspolehjul har en kobling, eller en knap en knap, for det meste på forsiden af hjulet. Et tryk på denne tillader en fisk, der har bidt på, at tage mere line enten lettere eller sværere, hvorved man gerne skulle undgå brud på ens line som følge af en stærk fisk.

Et baitrunnerhjul tillader en fisk at tage mere line, selv hvis bøjlen er sat til, hvor normale fiskehjul ikke ville tillade mere line. Med et baitrunnerhjul skal man dog bare røre ved en enkelt knap eller kontakt, hvorefter hjulet er tilbage i dets normale position, hvor linen er låst.

Dette er ikke just nyttigt for fluefiskeri eller spinnefiskeri, men til eksempelvis karpefiskeri, hvor man typisk placerer ens fiskestang – eller fiskestænger på rod-pods, er dette en stor fordel. Hvis en stor fisk bider på, og dine stænger er placeret på en rodpod, kan linen nemt vikle sig ind og i grelle tilfælde tager fisken fiskestangen med i søen. Det lyder voldsomt, men det er sket før, og det vil ske igen.

Baitrunnerhjul til karpefiskeri
Derfor er baitrunnerhjul især nyttige til karpefiskeri og andre typer af fiskeri, hvor ens fiskestænger placeres på rodpods. Man kan, nu man er i gang, med fordel opsætte bidmeldere på fiskestængerne, så man altid er klar, hvis en fisk skulle bide på og prøve at hive stangen i vandet.

Et baitrunnerhjul fra Shimano eller et frispolehjul fra enhver anden producent, kan erhverves i ordentlig kvalitet fra omkring 500 kroner og op på nettet.

Køb dit karpegrej og dit baitrunnerhjul her:
LEDIG REKLAMEPLADS – FÅ DIN BUTIK HER EKSKLUSIVT
Skriv til mads@fiskemagasinet.dk for at få en pris.